Planteliv i National Parken

Planterne i Teides National Park har indordnet sig perfekt under de barske vilkår vulkanen tilbyder. De har sat rødder i en næsten ikke-eksisterende jord, der dog er rig på mineraler. De er fuldstændig adapterede til højden, intenst solskin, ekstreme temperatur forskelle og mangel på vand.

Der er en bred vifte af planter på Teide, hvoraf mange er endemiske enten for Tenerife eller for National Parken.

Mange af planterne her i parken blomstrer sent forår eller i begyndelsen af sommeren, maj-juni. Det registrerede planteliv på Teide indeholder 168 plante arter, hvoraf 58 er endemiske for De Kanariske Øer og 33 er endemiske for Tenerife. Dette betyder at over 50% udelukkende findes på Kanarieøerne. Udover det er der 12 planter, der findes eksklusivt i Teides National Park.


Plante formationer
Den mest sete vegetation i dette område er Retamar familien ( Alpine broom scrub ) med Teide Retama (Teide broom) som den hyppigste.

Skråningerne og væggene på Las Cañadas virker som et skjul as the leading player.Her findes bl.a. Kanariske Cedertræer (Juniperus cedrus, eng. Canary Island cedar ), omend ikke så mange og det typiske Kanariske Nåletræ (Pinus canariensis, eng. Canary Island pine), men også en masse forskellige sukkulenter (Aeonium genus, eng. houseleeks).

Ved foden af skråningerne finder vi egnede steder for planten Tajinaste (eng. Teide bugloss). Denne findes også i en midre udgave og bliver kaldt Dværg Tajinaste.

Teide Violen (Viola cheirantifolia, eng. The Teide Violet) er en plante som kun findes i National Parken og er sammen med Tajinaste og Retamar, den trio der repræsenterer National Parkens eneståend planteliv bedst.

Selv i et så tørt område som dette findes der små zoner med fugtighed og små kilder, hvor vandelskende planter vokser. F.eks Mynte (Mentha longifolia, eng aromatic mint ) og det såkaldte Kanariske Hår Græs (cerillo de agua)

Nogle af disse planter er endemiske for Teides National Park, hvor der idag knap findes 100 eksemplarer tilbage. Man prøver derfor med gen-genskabelse for at sikre sig deres overlevelse. Dette gælder blandt andet for Las Cañadas Bjerg Rose (Helianthemum juliae, eng. Cañadas rockrose), Stemmacantha cynaroides, Teide Edelweiss (Gnapalium teydeum) og Rosal del Guanche (Bencomia exstipulata, eng. Teide burnet); den sidstnævnet, som er medlem af rosefamilien er endemisk for Tenerife og La Palma.


Endemiske planter for Kanarieøerne
af endemiske planter kan nævnes:

Teides hvide Retama (Spartocytisus supranubius, eng. Teide white broom). Denne plante (se. bld) er den mest karakteristiske og dominente i parken. Med dens hvide og lyserøde blomster og kraftige aromatiske duft, tiltrækker den store mængder bier. Derfor kan du mange steder omkring National Parken få god honning.


Tedie Margarita ( Erysimum scoparium, eng. Canary Island wall flower ), som har hvide og violette blomster.

Teide Katte Mynte (Nepeta teydea Var. teydea, Teide cat mint), med sine lyserøde blomster, som før i tiden blev brugt til medecinske formål.

Flor del malpaís (Tolpis webbii, eng. Canary Island wall lettuce ), med gule blomster.


Endemiske planter for Teides National Park
dette er nogle af de planter der udelukkende kan findes i Teides National Park:

Teide Violen(Viola cheiranthifolia). En delikat og skrøbelig plante (se bld) somm kan findes i Guajara højlandet og på skrænterne af Vulkanen Teide, næsten helt op til toppen. Denne lille viol har titlen som den blomst, der blomstrer i den højeste højde i hele Spanien.

Dværg Tajinaste (Echium auberianium, eng. Dwarf bugloss), som ikke er så stor som den normale Tajinaste der kan ses på billedet kan man kun finde i den østlige del af National Parken.

Teide Katte Mynte (nepeta teydea var. albiflora), som er en albino variant af den normale kattamynte.

Teide Edelweiss (Gnaphalium teydeum). Dette er en af de sjældneste planter i hele Teides National Park, hvor den vokser i en højde af 3.500 meter over havet.

Kommentarer